En utdöende mångfald?

Idag på skolavslutningen när alla barn och föräldrar stod samlade på skolgården och tittade på de olika klassernas uppträdanden slog det mig vilket privilegium det är för mina barn att gå i en icke-segregerad skola.

Det fanns både barn och föräldrar med olika färger, bakgrund, klasstillhörighet (ok, kanske inte så mycket adel) stilettklackar, kostymer, foppatofflor och halstribals. En slags mångfald som mest beror på att vi råkar bo på en plats som ännu inte blivit toksegregerad. Här finns en blandning av allt möjligt från övre medelklass till arbetare. Det finns barn och föräldrar med finskt, turkiskt,  afrikanskt, arabiskt ursprung som bott här i generationer liksom nyanlända invandrare. De flesta barnen går i skolan för att den ligger nära hemmet, och eftersom det bara finns kommunala skolor här är det ganska meningslöst att välja en skola som ligger längre bort.

Men vad händer när det är mångfalden vi vill välja bort? När nästan alla barn i skolan kommer från samma bakgrund och förhållanden, med samma världsbild och referensramar?

Visst är det viktigt att lära sig saker i skolan som att läsa, skriva och räkna. Men tolerans, vidsynthet och perspektiv. Hur lär man ut det till barn som tror att världen är kritvit, medveten medelklass i innerstan?

Det är sånt jag funderar på en torsdagkväll

En utdöende mångfald?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s